Επικαιρότητα

Στην Αθήνα συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

today16 Σεπτεμβρίου, 2022 6

Φόντο
share close

Στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής θα συνεδριάσει το πρωί της Δευτέρας η Επιτροπή Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την προεδρία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ρουσόπουλου.

Κατά την έναρξη, στις 09:30, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Τασούλας, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Μεταξύ των βουλευτών της ΚΣ του ΣτΕ, θα μετάσχουν στις εργασίες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής κ. Λιάνα Κανέλλη, κ. Σωκράτης Φάμελλος και κ. Φωτεινή Μπακαδήμα και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, καθώς και η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ κ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη.

Κατά τη συνεδρίαση, θα παρουσιαστούν οι κάτωθι εκθέσεις:

  1. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο πλαίσιο της μετανάστευσης και του ασύλου (εισηγητής Lord Alexander Dundee, Ηνωμένο Βασίλειο, EC/DA)

Θα παρουσιαστεί το περίγραμμα της έκθεσης και θα πραγματοποιηθεί επίσης ανταλλαγή απόψεων με τους: Μάνο Λογοθέτη (Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου), Gianluca Rocco (Αρχηγό Αποστολής και Περιφερειακό Συντονιστή ΔΟΜ Ελλάδας), Maria Clara Martin (Αντιπρόσωπο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα), Jette Christiansen.

  1. Ένταξη μεταναστών και προσφύγων: Οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (εισηγητής κ Domagoj Hajduković, Κροατία, SOC), όπου θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων με τους: Maria Clara Martin (Αντιπρόσωπο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα), Gianluca Rocco (Αρχηγό Αποστολής και Περιφερειακό Συντονιστή ΔΟΜ Ελλάδας), Μελίνα Δασκαλάκη (Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες και Πρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων), (Χρήστο Παπαδόπουλο, Ειδικό Σύμβουλο Δημάρχου Ιωαννίνων στον τομέα του Πολιτισμού).
  2. Κοινωνική ένταξη μεταναστών, προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων μέσω του αθλητισμού (εισηγήτρια: κ. Nigar Arpadarai, Αζερμπαϊτζάν, EC/DA)

Εκεί, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων με τους: Σπύρο Καπράλο (Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Maria Clara Martin (Αντιπρόσωπο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα).

  1. Συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για Ασφαλή, Oμαλή και Τακτική Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες όπου θα υπάρξει δήλωση του κ. Νίκου Τορναρίτη (Κύπρος, EPP/CD) και ανταλλαγή απόψεων με τους: Leyla Kayacik (Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες), Maria Clara Martin (Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα), Gianluca Rocco (Αρχηγό Αποστολής και Περιφερειακός Συντονιστής ΔΟΜ Ελλάδας).

Στη συνέχεια των εργασιών της Επιτροπής θα συνεδριάσει η Υποεπιτροπή για τη Διασπορά και την Ένταξη της ΚΣ του ΣτΕ με προσκεκλημένους ομιλητές τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, κ. Σάββα Αναστασιάδη και τον Δρ Όθωνα Αναστασάκη, Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%