Κόσμος

Ρωσία: Μετά την αποχώρηση από τη Χερσώνα, οι Ρώσοι οχυρώνουν την Κριμαία

today18 Νοεμβρίου, 2022 4

Φόντο
share close

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποιεί οχυρωματικά έργα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, μετά την αναδίπλωση των στρατιωτών της από τη γειτονική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας έπειτα από αντεπίθεση του Κιέβου.

«Οχυρωματικά έργα γίνονται υπό τον έλεγχό μου στο έδαφος της Κριμαίας για να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των κατοίκων της», δήλωσε ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο κυβερνήτης που διορίστηκε από τη Μόσχα μετά την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου το 2014.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως πως η ασφάλεια της Κριμαίας εξαρτάται «κυρίως από μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στο έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας», η οποία συνορεύει με τη χερσόνησο στη νότια Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια ταπεινωτική αποχώρηση από την περιφέρεια αυτή, αφού απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση των ουκρανών στρατιωτών.

Η αναδίπλωση των Ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα, επέτρεψε στις δυνάμεις του Κιέβου να πλησιάσουν τα πυροβόλα τους στην Κριμαία, που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει επανειλημμένα στόχος.

Τον Οκτώβριο, η γέφυρα της Κριμαίας, που ενώνει τη χερσόνησο με τη ρωσική επικράτεια, είχε καταστραφεί εν μέρει από επίθεση που αποδόθηκε στην Ουκρανία από τη Μόσχα, η οποία έκανε λόγο για ένα παγιδευμένο φορτηγό. Άλλες επιθέσεις, που αποδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κριμαία, κυρίως εναντίον του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη και σε ρωσικές στρατιωτικές υπόδομές στη χερσόνησο.

Μετά την προσάρτησή της το 2014, η Μόσχα θεωρεί πως η Κριμαία αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, κάτι που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Το Κίεβο θέλει να ανακτήσει τη χερσόνησο.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιβεβαιώνεται το σαμποτάζ στον Nord Stream – Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών

«Είμαι στενοχωρημένος, έχουμε αφιερώσει 25 χρόνια στο παιδί που είναι σε κίνδυνο» λέει ο πάτερ Αντώνιος της «Κιβωτού»

Νίκος Δένδιας: Το plan B για να αποφύγει τον εκβιασμό στη Λιβύη – «Γεια σας και αντίο»

Κλείσιμο

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%