Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν εντάσσει και νέους ξένους υπηκόους στον στρατό με την υπογραφή διατάγματος

today16 Νοεμβρίου, 2022 11

Φόντο
share close

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, που επιτρέπει σε ξένους υπηκόους να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με το διάταγμα επέφερε αλλαγές σε σχετική διάταξη που αφορά όλους όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία.

Μέχρι τώρα, στον ρωσικό στρατό μπορούσαν να υπηρετήσουν μόνον υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ οι ξένοι μόνο με σύμβαση.

Κατά την άποψη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta. Europe, πρόκειται για υπηκόους της Ρωσίας που έχουν δεύτερη υπηκοότητα οι οποίοι μπορούν να υπογράψουν σύμβαση για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Παράλληλα επισημαίνει ότι και παλαιότερα ξένοι υπήκοοι μπορούσαν υπογράψουν τέτοιου είδους σύμβαση.

«Επίσης το να έχει ένας Ρώσος υπήκοος δεύτερη (τρίτη κτλ) υπηκοότητα δεν συνιστά εμπόδιο να κληθεί να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Δεν γίνεται λόγος για ξένους υπηκόους να κληθούν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Παρόμοιες αλλαγές δεν εισάγονται στην νομοθεσία» γράφει ο Τσίκοφ.

Στα τέλη Μαΐου ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο αίρονταν το ηλικιακό όριο για την σύναψη σύμβασης με τις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους ξένους υπηκόους.
Τον Σεπτέμβριο ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Μόσχας προτίθεται να ξεκινήσει στο μεταναστευτικό κέντρο «Σαχάροβο» επιστράτευση ξένων που επιθυμούν μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας να αποκτήσουν την ρωσική υπηκοότητα, χωρίς «να περιμένουν πολύ και χωρίς αλλά γραφειοκρατικά εμπόδια».

Σήμερα επίσης στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) κατατέθηκε νομοσχέδιο το οποίο προτείνει να αφαιρείται η ρωσική υπηκοότητα από εκείνους που την απόκτησαν σε περίπτωση που παραδίδονται ή προσπαθούν να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία «προσποιούμενοι ότι πάσχουν από ασθένεια». Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να στερούνται της ρωσικής υπηκοότητας όσοι «δυσφημούν» τον στρατό η απευθύνουν εκκλήσεις για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστικές συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων – Θα παρίσταται και ο αρχηγός της CIA

Βρετανία – Παρουσιαστής του BBC εξομολογείται: «Έχω καρκίνο στο τελικό στάδιο, μου μένουν λίγοι μήνες ζωής»

Παύλος Χαϊκάλης: «Για ό,τι έγινε φταίει ο Κρόνος, θέλει πολύ σεξ» – Η προκλητική… διάγνωση για τον Μίχο

Κλείσιμο

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%