Dedications
Nick Last Night όμορφα ξεκινήσαμε....Καλησπέρα στη παρέα..! Χρύσα Aleks Syntek & Bon - Hasta el Fin del Mundo Καλημέρα στην παρέα Χρήστος Για όλη την παρέα!!

Πολιτισμός

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» | ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΛΙΑΡΗ

todayOctober 31, 2023 16

Background
share close

Την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Θερμαϊκός, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Μάλλιαρη με τίτλο «Η Επιστροφή».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κωνσταντίνος Μανίκας ,συγγραφέας και δημιουργός του culturepoint.gr
Απόστολος Ζώτος , συγγραφέας και ποιητής

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η συγγραφέας μάς μεταφέρει σε μία κοινωνία του μέλλοντος ‒η οποία δεν απέχει και τόσο πολύ από την τωρινή‒ και περιγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου, του Χάρη Πολέμη, ο οποίος ζει σε ένα δυστοπικό καθεστώς, στο οποίο άρχει η τάξη των Κατασκευαστών και ακολουθούν οι τάξεις των Κρατικιστών και των Εργατών. Οι Κρατικιστές ζουν σε οργανωμένα blocks, εργάζονται όλοι ‒με ελάχιστες εξαιρέσεις‒ από το σπίτι και το νόμισμα είναι ο χρόνος που αφιερώνουν σε ψηφιακά παιχνίδια και προσομοιώσεις βιωμάτων. Ένα μέρος της τάξης των Κατασκευαστών ζει στις Αντιγαίες, αποικίες σε άλλους πλανήτες, όπου γεύονται πραγματικό φαγητό και ζουν ανέμελα και μακάρια. Κρατικιστές και Εργάτες μπορούν να μεταβούν στις Αντιγαίες, εφόσον χρεωθούν τα έξοδα μεταφοράς τους, και υποχρεώνονται να εργαστούν ως υπηρέτες, γεωργοί ή κτηνοτρόφοι, πλήρως εξαρτημένοι από τους Κατασκευαστές, προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος τους.

Η αφύπνιση του ήρωα, που ανήκει στην τάξη των Κρατικιστών, προκύπτει σταδιακά μετά την εγκατάλειψη από τη γυναίκα του. Βεβιασμένα κάνει αίτηση δανείου για να μετοικήσει στην Αντιγαία, αλλά, όταν η αίτησή του εγκρίνεται, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα της δουλείας που θα επιλέξει. Ένα βράδυ, αναζητώντας ηρεμία, κάνει έναν μακρύ περίπατο στους πρόποδες του κοντινού βουνού. Χάνει, όμως, τον προσανατολισμό του και βρίσκεται μπροστά στο γλέντι μίας κοινότητας ‒από αυτές που έχει ακούσει ότι ζουν ξεκομμένες από το καθεστώς‒ με πρωτόγονες μεθόδους παραγωγής, με έναν αρχηγό, μία γερουσία και κοινά αγαθά που προκύπτουν από την ανταλλαγή και τη συλλογική εργασία. Η επαφή του με αυτήν την ομάδα ανθρώπων και η αντίδραση του επίσημου καθεστώτος θα του αποκαλύψουν τον φασισμό, τη χειραγώγηση και τον παραλογισμό μέσα στον οποίο ζούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ελένη Μάλλιαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως φιλόλογος και έχει δημοσιεύσει διηγήματα στο λογοτεχνικό περιοδικό «Πλανόδιον», καθώς και άρθρα σε νεανικές εφημερίδες και περιοδικά.

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%