Πολιτισμός

Ο Ασγάρ Φαραντί μάς καλεί όλους να στηρίξουμε τις γυναίκες του Ιράν

today26 Σεπτεμβρίου, 2022 10

Φόντο
share close

Πληθαίνουν και δυναμώνουν οι φωνές που στηρίζουν το πλήθος των γυναικών που διαδηλώνουν στο Ιράν, μετά από το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά τη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Ανάμεσά τους Ιρανοί σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της Τέχνης που εδώ και χρόνια προσπαθούν καθένας με την τέχνη του να αναδείξουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ο Ασγάρ Φαραντί έστειλε το δικό του μήνυμα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, με το οποίο καλεί όλους εμάς να στηρίξουμε τον αγώνα αυτών των γυναικών.

Είμαι ο Ασγάρ Φαραντί, ο σκηνοθέτης

Πρέπει να έχετε ακούσει τα πρόσφατα νέα από το Ιράν και να έχετε δει εικόνες από προοδευτικές και θαρραλέες γυναίκες που ηγούνται διαμαρτυριών για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα με τους άντρες. Αναζητούν απλά αλλά θεμελιώδη δικαιώματα που το κράτος τους αρνείται εδώ και χρόνια. Αυτή η κοινωνία, ειδικά αυτές οι γυναίκες, έχουν διανύσει έναν σκληρό και επίπονο δρόμο μέχρι εδώ και τώρα έχουν φτάσει ξεκάθαρα σε ένα κομβικό σημείο.

Τις βλέπω αυτά τα βράδια. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ νεές. Δεκαεπτά χρονών, είκοσι χρονών. Είδα οργή και ελπίδα στα πρόσωπά τους και στον τρόπο που διαδηλώνουν. Σέβομαι βαθιά τον αγώνα τους για ελευθερία και το δικαίωμα να επιλέγουν τη μοίρα τους παρ’ όλη τη βαρβαρότητα στην οποία υποβάλλονται. Είμαι περήφανος για τις δυναμικές γυναίκες της χώρας μου και ελπίζω ειλικρινά μέσω των αγώνων τους να πετύχουν τους στόχους τους.

Μέσα από αυτό το βίντεο, καλώ όλους τους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, διανοούμενους, ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο και όλες τις χώρες, αλλά και όποιον πιστεύει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία να σταθεί με αλληλεγγύη δίπλα στις δυναμικές και γενναίες γυναίκες και άνδρες του Ιράν μέσα από βίντεο, από κείμενα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Αυτή είναι μια ανθρώπινη ευθύνη και μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Οι Ιρανοί ελπίζουν να επιτύχουν αυτόν τον όμορφο και μνημειώδη στόχο που αναζητούν εδώ, στη χώρα όπου δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γυναίκες θα είναι οι πρωτοπόρες των πιο σημαντικών μετασχηματισμών.

Για ένα καλύτερο αύριο.
Ασγάρ Φαραντί

Το βίντεο από τον επίσημο λογαριασμό του σκηνοθέτη στο Instagram:

https://www.instagram.com/p/Ci5uhKgsC40

ΠΗΓΗ

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%