Επικαιρότητα

Ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 4.650 MW στην πόλη Bismayah του Ιράκ από τον Όμιλο ΑΒΑΞ

today16 Μαρτίου, 2023 10

Φόντο
share close

Ζούμε σε μια εποχή όπου η ενεργειακή αυτάρκεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα παγκοσμίως και εταιρείες με εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις και εστίαση στην καινοτομία, όπως ο Όμιλος ΑΒΑΞ, καταφέρνουν να ολοκληρώνουν δύσκολα έργα που όχι μόνο ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής μας, αλλά συνδράμουν σημαντικά στον στόχο των χωρών να επιτύχουν ενεργειακή αυτάρκεια.

Ένα τέτοιο έργο αποτελεί ο Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ. Η συνολική ισχύς του σταθμού είναι 4.650 MW, από τα οποία τα 3.150 MW (Φάση 2: 1.500 MW και Φάση 3: 1.650 MW) εγκαταστάθηκε από την ΑΒΑΞ. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2022 και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό.

Η ισχύς των 1.650MW ξεπερνάει κάθε σταθμό παραγωγής στην Ελλάδα, και σε συνδυασμό με την δίδυμη μονάδα BISMAYAH PHASE 2 που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ στον ίδιο σταθμό λίγα χρόνια πριν, συμβάλει δυναμικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ. 

Η τεχνογνωσία και οι εμπειρίας του Ομίλου επέτρεψαν στην εταιρεία να ολοκληρώσει το έργο σε μόλις 30 μήνες

Πιο λεπτομερώς, το 2022 η εταιρεία ΑΒΑΞ ολοκλήρωσε και παρέδωσε στην Mass Group Holding στην Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ, την τρίτη φάση του σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου. Η συγκεκριμένη φάση του έργου περιλάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση του σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.650 MW, που αξιοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου. Η ολοκλήρωση του έργου απαιτούσε συνολικά 30 μήνες από την έναρξη της κατασκευής – μια χρονική περίοδος ρεκόρ για ένα έργο τέτοιου μεγέθους.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στην πόλη Bismayah του Ιράκ.
Η Φάση 3 είναι τα πρώτα δύο κτίρια (από αριστερά προς τα δεξιά) και η Φάση 2, τα δύο επόμενα κτίρια.

Το έργο πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου ΑΒΑΞ και οι Έλληνες μηχανικοί της εταιρείας εκπόνησαν τον λεπτομερή σχεδιασμό του έργου και την πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου.

Η προμήθεια και μεταφορά του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Βαγδάτη και οι εργασίες κατασκευής και δοκιμών πραγματοποιήθηκαν επίσης από την ΑΒΑΞ. Στα σημεία αιχμής του έργου, περισσότεροι από 1.300 εργαζόμενοι από διαφορετικές εθνικότητες εργάστηκαν αρμονικά στο εργοτάξιο, διαμένοντας σε καταυλισμούς που διαχειριζόταν η ΑΒΑΞ και επιτυγχάνοντας τους στόχους του έργου με απόλυτη επιτυχία.

Η ενεργειακή κρίση, ο COVID και οι λοιπές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με επιτυχία ο όμιλος

Η ΑΒΑΞ φαίνεται να αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις κατά την υλοποίηση του έργου της στο Ιράκ. Η εκτέλεση ενός τεχνολογικά εξελιγμένου έργου σε ένα δυναμικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του Ιράκ, η υλοποίηση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος εν μέσω ανατιμήσεων των υλικών λόγω της γενικευμένης ενεργειακής κρίσης απαίτησε ακόμα περισσότερη προσπάθεια και στρατηγική σχεδίαση από την ΑΒΑΞ.

Επιπλέον, η ΑΒΑΞ, με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατάφερε να ξεπεράσει το πρωτοφανές σε δυναμική και μέγεθος εμπόδιο της πανδημίας και να ολοκληρώσει το έργο επιτυχώς χωρίς κάποια σημαντική χρονική καθυστέρηση.

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, η εταιρεία συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικά ενεργειακά έργα σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενισχύει τις γνώσεις και την εμπειρία των εργαζομένων της στον σχετικό τομέα, δίνοντας έμφαση σε έναν κλάδο που αντιμετωπίζει προκλήσεις και αναλαμβάνοντας δράση για την ενεργειακή ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί τις παγκόσμιες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις και ανάγκες, και πρωτοπορεί στην υλοποίηση σύνθετων έργων που αποδεικνύουν τον βαθμό τεχνογνωσίας και κατάρτισης των εμπλεκόμενων μονάδων, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία και την αριστεία της στον τομέα των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αρθρογράφος

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Προηγούμενο Άρθρο

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Κάντε εγγραφή στο newsletter

0%