ΑΦΙΕΡΩΣΗ
Ελενα Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους και ολες... Υπέροχα 80`s !!!! Maria thank for the freat music...You are all marvelous !!!! Παναγιώτης Κωνσταντίνου !! Μπράβο παιδιά!! Συνεχίστε

Διασκέδαση

Berlinale 2024: Στο «Dahomey» της Μάτι Ντιόπ η φετινή Χρυσή Άρκτος

todayFebruary 25, 2024

Background

Η γαλλο-σενεγαλέζα σκηνοθέτις Ματί Ντιόπ βραβεύθηκε με την Χρυσή Αρκτο της Μπερλινάλε για το ντοκιμαντέρ της «Dahomey».

Το θέμα του ντοκιμαντέρ πργματεύεται την επιστροφή, τον Νοέμβριο 2021 στο Μπενίν, 26 έργων τέχνης, που ανήκουν στα «Μπρούτζινα του Μπενίν», και λεηλατήθηκαν από τις αποικιακές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ταινία αναδεικνύει το φλέγον θέμα της αποκατάστασης των έργων τέχνης που έχουν αρπάξει από την Αφρική οι αποικιακές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο… ) και έχουν πωληθεί σε ευρωπαϊκά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Βραβεύοντας μία ταινία που αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο το θέμα της μετα-αποικιακής εποχής, η κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία της μεξικανο-κενυάτισσας ηθοποιού Λουπίτα Νυόνγκ’ο, έμεινε πιστή στην πολιτική παράδοση αυτού του κινηματογραφικού φεστιβάλ.

«Ως Γαλλο-Σενεγαλέζα, ως κινηματογραφίστρια αφρικανικής καταγωγής, επέλεξα να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που αρνούνται να ξεχάσουν, που αρνούνται την αμνησία ως μέθοδο», δήλωσε η Ματί Ντιόπ παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους Σενεγαλέζους που αγωνίζονται για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη», είπε για να συνεχίσει εκφράζοντας την «αλληλεγγύη της προς την Παλαιστίνη».

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το simpleradio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Written by: Νίκος Γεωργακόπουλος

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Κάντε εγγραφή στο newsletter

    0%